Oldal kiválasztása

3+1 tipp hogyan készíts házilag képet az álláskereséshez.

Pár éve még engem is nagyon frusztrált, ha egy önéletrajzhoz kellett volna egy jó fotó és magamnak kellett elkészítenem. (Például mert az utolsó pillanatra hagytam vagy nem akartam rá költeni).  A feszültség pedig abból is adódott, hogy végig az járt a fejemben, hogy meg akarok felelni a leendő munkáltató elvárásainak és nem voltam tisztában vele, hogy vajon mivel tudnék kitűnni. Most már tudom, hogy van pár dolog, amire ha figyelsz, máris előnyre tudsz szert tenni a többi pályázóval szemben. A lenti tippeket használva pedig attól sem kell tartanod, hogy másként fogsz festeni mint a valóságban és csalódást okozol majd, ha állásinterjúra kerül sor. Ugyanis ezek a módszerek a természetes előnyeidet segítik előhozni, így a valódi értékeid segítségével tudod majd elnyerni a kitűzött munkát.
Ami a munkáltatókat illeti, fontosnak tartják a fotót. Hallottam már nem egy cégvezetőtől, hogy meg se nézték azt az önéletrajzot, amin nem volt kép. Egy fotó sokszor többet elmond rólad, mint azok az információk, amiket leírtál magadról. Ha nem vagy szimpatikus, akkor lehetsz te bármennyire jó szakember, biztos hogy nem a tiéd lesz az állás. A szimpátiánál persze sokat számít egy megbízhatóságot, magabiztosságot sugalló kép. Gondolj bele, a legtöbb filmsztár vagy a politikusok a plakátokon úgy vannak beállítva, hogy rögtön megnyerőek legyenek.
Manapság egy mobiltelefonnal is lehet egész jó portréfotókat, szelfiket készíteni, egyes modellek még arra is képesek, hogy mindenféle speciális fénybeállítást is tudnak, mintha egy stúdióban készült volna a kép. Ha nincs más megoldás tehát a mobil is megteszi! A legjobb persze egy rendes tükörreflexes vagy a manapság egyre népszerűbb tükör nélküli digitális fényképezőgépet használni egy portrézásra fejlesztett objektívvel a jó fotó érdekében. A mobilok lencséi kevésbé valóságos képet adnak vissza. (lásd. Mobilfotó vs Headshot fotó kép) Fontos még, hogy ha saját magadnak készíted az önéletrajz fotódat, akkor rendelkezz egy álvánnyal, ami stabilan megtartja neked a fényképezőt\mobilt.
Ha megvan, hogy mivel fotózol, akkor az alábbiakra figyelj még a megnyerő önéletrajzfotó érdekében!
  1. A fényképező beállítása
    Úgy állítsd be a fényképezőgépet\mobilt, hogy a lencséd vonala a szád magasságába legyen. Érdemes olyan távolságot választanod, hogy vagy a mellkasodtól a fejed búbja és egy kis légüres tér vagy derékvonaltól a fejed búbja és egy kis levegő a fejed felett látszódjon. Itt törekedj arra, hogy a szem vonala a kép felső harmadoló vonalára essen. A valósághű bőrszín érdekében állítsd be az eszközöd fehéregyensúlyát (White Balance, ha angolul írja ki az eszköz). Itt meg tudod adni, hogy milyen fő fényforrás van éppen, amit használsz. Pl.: napsütés, hagyományos izzó, fénycső, vaku, stb. Ha többféle fényt használsz vagy nem tudod eldönteni mi legyen, akkor hagyd automatán.
2. Háttér és ruha
A háttér esetében egy fő tanácsom van: használj egyszínű, homogén hátteret, különben elvonhatja a figyelmet rólad. Célszerű egy fehér vagy világos szürke falat keresned. Az öltözéked pedig inkább egy sötétebb felső vagy sötét zakó és világos ing legyen.
3. Önmagad beállítása
Ez a legnehezebb része a dolognak, ugyanis nem látod magad kívülről. Persze, ha szelfit készítesz vagy kihajtható kijelzője van a fényképezőgépnek, akkor mindjárt könnyebb. Ha nem tudod látni magad a beállításnál, akkor tudsz gyakorolni tükör előtt vagy betheted a tükröt a gép mögé. Mint minden kép esetében a legfontosabb, hogy kihúzd magad, ez már alapból ad egy magabiztos megjelenést. Hogy szépen kihangsúlyozd a nyakad és az áll vonalát és egyben csökkentsd a tokád, egy kicsit nyomd előre a homlokod. (Képzeld el, mintha el akarnál tolni egy falat a fejeddel kb. 1 centivel. Nem kell nagyon, mert megjelennek az inak a nyakadon és az nem szép.) És végül figyelj a tekintetedre, próbálj meg fókuszáltan – kicsit összehúzott szemekkel – nézni a lencsébe. Próbáld ki, hogy készítes így egy komolyabb és egy mosolygósabb képet. Utóbbi esetben törekedj rá, hogy inkább csak a szemed mosolyogjon. Ezek is mind a magabiztos, kiegyensúlyozott és megbízható énedet fogják erősíteni. A túl sok mosoly általában el szokta fedni a zavart, ezért nem ajánlom önéletrajz esetében.
+1. Figyelj mire gondolsz!
A szem a lélek tükre, tartja a mondás. Nem véletlenül. Ha azon gondolkozol a kép készítésekor, hogy vajon jól állítottam-e be a fényképezőt, jól tartom-e magam vagy úristen mindjárt kifut a kávé, stb. akkor biztos, hogy rólad is egy átlagos kép készül üres tekintettel. Azonban, ha veszel egy nagy levegőt és közben arra gondolsz például, hogy „XY vagyok, a legmegfelelőbb erre a munkára” vagy „most jól érzem magam, mert egy lépéssel közelebb kerülök az álommelómhoz”, akkor ehhez a gondolathoz fog igazodni a tekinteted és máris megváltozik a kisugárzásod. A legjobb, ha át is érzed, amire gondolsz. Próbáld ki tükör előtt és szembetűnő lesz a különbség!
Egy jó kép elkészítése tudom, hogy nem egyszerű feladat, de ha egy kis időt és figyelmet szánsz rá, akkor te magad is el tudod készíteni otthon, akár egy mobiltelefon segítségével is.
Ha pedig szeretnéd ezt az időt megspórolni és inkább biztosra mennél, azaz profi körülmények között a maximumot kihozva, akkor keress bizalommal és elkészítem a tökéletes fotód, ami igazi ékköve lesz az önéletrajzodnak.
Share This